کد خبر: 983743
تاریخ انتشار: ۰۹ دی ۱۳۹۸ - ۰۵:۴۴
همیشه گرانی‌ها از سوخت و حمل و نقل و جابه‌جایی مسافر به همه اجزای جامعه سرایت می‌کند. اما این بار وقتی بنزین گران شد، همه چیز به تبعیت از آن بالا رفت به جز کرایه‌های تاکسی و اتوبوس و مترو.
زيبا احمدی
سرویس ایران جوان آنلاین: درست از همان لحظه غافلگیر کننده اعلام خبر سهمیه‌بندی بنزین در کشور، مسئولان یکی‌یکی جلوی دوربین آمدند و گفتند که به هیچ عنوان افزایش قیمت در اقلام و کالا‌ها و خدمات دیگر رخ نخواهد داد و اگر چنین چیزی مشاهده شود با آن برخورد می‌شود. با اینکه اتفاقات بعد از گرانی بنزین برای مردم قابل پیش‌بینی بود، ولی آنچه که آزاردهنده بود، پافشاری مسئولان امر در تأکید بر عدم افزایش قیمت‌ها بود. با این حال، چون قیمت جابه‌جایی مسافر توسط ناوگان حمل و نقل عمومی، از طرف شورا‌های شهر تعیین می‌شود، تاکسی‌ها نتوانستند کرایه‌ها را افزایش دهند. اما حالا از استان‌ها و شهر‌های مختلف خبر می‌رسد که برخی تاکسی‌داران به جای افزایش کرایه، نوع خدمات را تغییر داده‌اند و ترجیح می‌دهند در گوشه‌ای بایستند و منتظر شنیدن واژه «دربست» باشند. این کار هم در مصرف بنزین صرفه‌جویی می‌کند و هم سود بیشتری برای آن‌ها دارد.

همیشه گرانی‌ها از سوخت و حمل و نقل و جابه‌جایی مسافر به همه اجزای جامعه سرایت می‌کند. اما این بار وقتی بنزین گران شد، همه چیز به تبعیت از آن بالا رفت به جز کرایه‌های تاکسی و اتوبوس و مترو. ولی حالا و با پیگیری خبرنگار «جوان» مشخص شد که رانندگان تاکسی راه‌های دیگری را برای افزایش درآمد‌های خود در پیش گرفته‌اند و مردم متوجه شده‌اند مسئولان محترم برای مهار گرانی و حتی مدیریت بخش‌های دولتی و تحت امر خود هم هیچ برنامه‌ای ندارند.

تاکسی‌های زنجان، یکی در میان
در زنجان، تاکسی‌ها ساعات مشخصی را برای خدمات دهی و جابه‌جایی مسافران در دستور کار خود قرار داده‌اند. گازسوز‌ها که فقط وقتی گاز داشته باشند در خیابان دیده می‌شوند و بنزینی‌ها هم پیک حضور شهروندان در خیابان و رفت و آمد‌ها را برای خدمات‌دهی انتخاب کرده‌اند. به گفته مردم، در برخی از ساعات روز باید مدت زیادی منتظر دیدن یک تاکسی ماند. آن هم اگر دلش بخواهد مسافرکشی می‌کند. به همین خاطر بیشتر مردم ناخودآگاه به سمت مسافرکش‌های شخصی روی آورده‌اند که آن‌ها هم هر قیمتی که خودشان دوست دارند را اعلام می‌کنند. در محدوده بازار زنجان که مسافر بیشتری وجود دارد هم کمبود تاکسی بیش از هر زمان دیگری به چشم می‌خورد. نکته حائز اهمیت اینکه هنوز هیچ مسئولی به خود زحمت رسیدگی و رفع این مشکل را نداده است. حتی برخی‌ها معتقدند، تاکسی‌های بنزینی، سهمیه خود را می‌فروشند. موضوعی که از طرف تاکسی داران رد می‌شود، چون آن‌ها می‌گویند آنقدر سهمیه نداریم که چیزی برای فروش بماند یا از این فروش بنزین سودی ببریم.

مردم و تاکسی داران، هر دو معترض!
چند ماهی بود که گلایه از وضعیت تاکسی‌های یزد افزایش یافته بود. اما حالا این گلایه‌ها به اعتراض تبدیل شده و یزدی‌ها از مسئولان می‌خواهند تصمیمی درست برای ساماندهی به این وضع بگیرند.
نکته جالب توجه این است که اگر تا دیروز مردم از نحوه خدمات‌رسانی تاکسی‌ها گله می‌کردند، حالا تاکسی‌داران هم به خیل معترضان پیوسته و آن‌ها هم گلایه‌های خود را مطرح می‌کنند. اولین حرف تاکسی‌داران این است که سهمیه‌ها پاسخگوی میزان ساعاتی که باید در خیابان باشند، نیست. پس اشکالی نباید به آن‌ها گرفت. انگار در یزد نه تاکسی‌داری مقرون به صرفه است و نه تاکسی سواری. مردم می‌گویند تاکسی‌ها دنبال شنیدن کلمه «دربست» هستند. اما سؤال اینجاست که چرا دولت‌مردان قبل اتخاذ تصمیمی به این مهمی با زیرمجموعه‌ها و بخصوص آن‌ها خدماتشان ارتباط مستقیمی با سوخت دارد، مشورت نمی‌کنند. به هرصورت در اکثر استان‌ها، تاکسی‌داران حرف‌های خودشان را می‌زنند و بدون داشتن گوش شنوایی، مردم هم بلاتکلیف مانده‌اند که آیا کرایه‌ها افزایش یافته یانه!
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها